Extra magnesium, heb ik dat nodig?

Magnesium is een erg belangrijk mineraal dat betrokken is bij 300 processen in ons lichaam. Het ondersteunt de spieren, de botten en de hersenfunctie, maar ook de energieproductie. 20-60% van de magnesium behoefte haal je uit voeding. Echter bevat onze voeding lang niet meer zoveel magnesium als vroeger. Bovendien kan ons lichaam magnesium uit voeding niet zo goed opnemen. Bij een controle van de magnesium in het bloed is er niet zoveel aan de hand, doordat er maar 1% van de magnesium in ons lichaam in het bloed zit, dus deze waarde klopt vaak wel.

Echter bij stress, fysiek zwaar werk of (intensief) sporten wordt magnesium onttrokken aan het lichaam en kunnen tekorten ontstaan.

Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.

Magnesiumtekort en stress:

Een magnesiumtekort maakt je gevoeliger voor stress. Stress zorgt er vervolgens weer voor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je magnesiumvoorraad afneemt. Het tekort aan magnesium wordt alleen maar groter en leidt dus tot meer stress. Het is een vicieuze cirkel waarin je belandt.

Magnesiumtekort en spieren:

Magnesiumtekort heeft een negatief effect op je spieren. Het heeft het tegenovergestelde effect van het mineraal calcium. Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, zorgt magnesium ervoor dat je spieren ontspannen. Maar als je lichaam te weinig magnesium krijgt, ontspannen je spieren onvoldoende. Je hebt dan namelijk meer calcium dan magnesium in je lichaam. Hierdoor kun je stijve spieren, spierkrampen en trillingen krijgen.

Magnesiumtekort en energie, weerstand, oververmoeidheid

Als je een magnesiumtekort hebt, is er ook minder magnesium beschikbaar voor het vrijmaken van energie uit je voeding. Hierdoor zal je lichamelijke energie afnemen. Als je minder energie hebt, raak je sneller vermoeid, ben je eerder angstig en bezorgd of voel je je zenuwachtig en prikkelbaar. Hierdoor heb je minder zin om leuke uitstapjes te maken. Op de bank liggen is dan aanlokkelijker dan een dagje naar het strand of een fikse wandeling in het bos. Daarnaast heeft een magnesiumtekort indirect invloed op je weerstand. Te weinig magnesium kan je gevoeliger maken voor stress. Te veel stress leidt weer tot een verminderde weerstand en hierdoor ben je eerder vatbaar voor virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Magnesiumtekort en (licht) verhoogde bloeddruk

Hart en bloedvaten blijken baat te hebben bij voldoende inname van magnesium, omdat het mineraal zorgt voor versoepeling van de bloedvaten. Als de vaten rondom het hart erg stijf zijn heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat kan de bloeddruk ongunstig beïnvloeden.

Magnesiumtekort en botontkalking

Magnesium draagt bij aan het behoud van sterke botten. Ook speelt het een rol bij de botaanmaak. Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan het ontkalken van de botten.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is voor mannen 350 mg/dag en voor vrouwen 280 mg/dag. Echter onze oer-voorouders kregen waarschijnlijk wel 600 mg magnesium per dag binnen. Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten, pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Als je deze producten niet veel eet, als je veel stress ervaart, als je symptomen vertoont van een tekort of als je intensief sport, is het verstandig om magnesium als supplement in te nemen. Er zijn verschillende vormen van magnesium te koop. Kies voor een goed opneembare vorm, zoals: magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat, magnesiumtauraat en magnesiummalaat. In onze praktijk verkopen wij de supplementen van Vitakruid.

Hoe lang duurt het voordat magnesium tekort is aangevuld?

De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.

 

Wil je weten of jij extra behoefte hebt aan magnesium en zo ja welke vorm voor jou het beste is? Doe de test op de website van Vitakruid.

Magnesiumtest - Vitakruid.nl