(Sport)Fysiotherapie en Manuele therapie

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die zich richt op de behandeling en begeleiding van sporters met lichamelijke klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door sport, maar ook door overbelasting in werk of door houding. Ook niet-sporters zijn dus van harte welkom!

Wat kun je van ons als fysiotherapeut verwachten?

Heel veel, want wij zijn meer dan alleen fysiotherapeut!

Tijdens een uitgebreide intake wordt er door middel van een vraaggesprek en een onderzoek geïnventariseerd wat de oorzaak van je klachten is, waarom je niet vanzelf herstelt en welke behandelmogelijkheden hierbij het beste werken. We stellen vervolgens een behandelplan op.

Behandelplan

  1. Onderzoeken waar de disbalans in het lichaam aanwezig is (bv met Neuro Kinetische Therapie)
  2. Voorwaarden creëren om pijnvrij te bewegen door middel van verschillende fysiotherapeutische behandeltechnieken (massage, mobilisatie/manipulatie en Dry Needling).
  3. Indien je belastbaarheid het toestaat gaan we trainen om je kracht, stabiliteit en coördinatie te verbeteren. Dit kun je ook deels zelfstandig thuis of in de sportschool doen.
  4. Advies en oefeningen wat je er zelf (thuis) aan moet doen.
  5. Bij overbelastingsklachten door sport wordt ook een sportanalyse gedaan m.b.v. video-analyse. Vervolgens gaan we sportspecifiek aan de slag om specifieke punten te verbeteren.

Wanneer je bij een algemeen fysiotherapeut bent uitbehandeld, betekent dat niet meteen dat je ook weer in staat bent om je eigen niveau te sporten. Als sportfysiotherapeut kunnen we je helpen om je belastbaarheidsniveau te verhogen. De trainingen vinden plaats in de buitenlucht, in de oefenzaal of op het veld. De trainingen kunnen bestaan uit hardlopen, krachttraining en sportspecifieke training gericht op je eigen sport. Onderhouden van contact met je eigen trainer over het verloop van je revalidatie is een onderdeel van de sportrevalidatie.

De geblesseerde hardlopers kunnen bij ons terecht voor hardloopfysiotherapie, waarbij we kijken waar jouw hardlooptechniek analyseren en verbeteren.

Kosten en vergoeding fysiotherapie

De kosten voor de intake en behandelingen worden vaak vergoed, wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt. Wanneer je niet of beperkt verzekerd bent, kun je de behandelingen zelf betalen. De tarieven staan hier. Er zijn ook mogelijkheden om de kosten te beheersen door een knipkaart te nemen voor 10 zittingen (30 of 45 minuten) of 12x zelfstandig trainen.