Hooikoorts taping

Van je hooikoortsklachten af met tape?

Heb je in het voorjaar en in de zomer vaak last van een verstopte neus, niesbuien of tranende ogen als gevolg van hooikoorts? Probeer dan eens de behandeling met kinesio tape. De tape, die veel gebruikt wordt in de sportwereld, wordt aangebracht op de rug.

Kinesiotape bevat geen medicinale toevoegingen en toch blijkt uit twee inventarisaties (pilots in 2016 en 2017) dat 84% flinke verlichting heeft door taping bij hooikoortsklachten. De tape heeft een kalmerende werking  op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het neurogene stelsel.

Het idee achter de werking van de hooikoortstape is dat, door beïnvloeding van de huid, segmentale relaties (via het zenuwstelsel) reflexmatig geprikkeld worden. Op deze manier worden (allergische of hevige) reacties van  longen, ogen en neusvliezen geremd.

De hooikoortstape wordt direct op de huid van de betrokken ruggemergsegmenten aangebracht en stimuleert zo huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen.

De tape wordt aangebracht op de rug en vervolgens na een week vernieuwd. Na 2 weken zijn de klachten zodanig verminderd dat een vervolgbehandeling meestal niet meer nodig is.

In 2016 en in 2017 is een pilot studie gedaan onder 286 mensen met hooikoortsklachten. De belangrijkste uitkomsten waren: (Bron: Fysio Tape / https://www.fysiotape.nl/)

  • Bij 84% van de deelnemers was er sprake van vermindering van klachten na één, twee en/of drie tapesessies. Bij sommige symptomen was de klachtenvermindering spectaculair en werd een zogeheten VAS-score van wel 80% behaald.
  • Bij acht van de negen symptomen gaven deelnemers aan dat de klachten al na één hooikoorts behandeling beduidend zijn afgenomen.
  • Na de tweede tapesessie werd tevens een significant verschil van alle symptomen waargenomen.
  • Ook na de derde tapesessie namen de klachten nog verder af, echter beduidend minder.

 

De kosten voor een behandeling (2x tape aanbrengen, inclusief tape) zijn € 30,-.