Het belang van een goede slaap om te herstellen van een (sport)blessure

 

Wanneer spreken we over een goede slaap?

Een goede slaap betekent dat je 7-8 uur slaapt. Voordat je inslaapt, lig je ongeveer 10-15 minuten wakker en je wordt gedurende de nacht niet wakker, ook niet om naar de wc te gaan. ’s Ochtends wordt je uitgerust wakker, het liefst net voordat je wekker gaat.

Maar wat heeft die slaap nou te maken met je sportblessure?

Gedurende de nacht komt je lichaam in de herstelmodus. De lever heeft 6-8 uur diepe slaap nodig om het lichaam te ontgiften. Wanneer je onvoldoende in een diepe slaap komt, omdat je steeds wakker wordt om naar de wc te gaan, kan de lever deze taak niet goed uitvoeren en blijven er afvalstoffen achter in het lichaam. Hierdoor kan een blessure niet goed herstellen.

Moeder natuur heeft de nacht bedacht voor het herstelproces en het is daarom niet logisch dat je ’s nachts naar de wc moet gaan. De slaap verloopt gedurende de nacht in een aantal slaap cycli, waarbij je ook een aantal keer in een hele lichte slaap komt. Wanneer je niet heel diep slaapt, word je wakker in dat deel van de cyclus en als je een volle blaas hebt, geeft je lichaam een signaal dat je naar de wc moet. Als je heel diep slaapt, word je niet wakker en kun je in de ochtend naar de wc.

Tijdens het vitaliteitstraject gaan we jou begeleiden naar een goede slaap, zodat je blessure kan herstellen, maar het zorgt er ook voor dat je weer uitgerust wakker wordt en dat je je energieker zult voelen gedurende de dag.