April 2022: Voeding en Maaltijdfrequentie, intermittent fasting

Je tankt toch ook geen diesel in je benzine auto?

Onze prehistorische voorouders hadden geen fabrieken om voedsel te produceren, ze hadden een grot om hun verzamelde eten kort te bewaren en moesten eerst op pad om überhaupt iets te eten te vinden. 

De huidige mens lijkt qua genetische samenstelling nog precies op deze jager-verzamelaar, maar de omgeving is veranderd. Eten wordt online besteld, zittend vanuit de stoel. De (koel)kast ligt vol met bewerkte voedingstoffen die vaak veel suiker en zout bevatten en lang houdbaar zijn gemaakt. 

Er is ons ooit geleerd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat we vooral iedere 2 uur wat moeten eten, omdat de motor moet blijven branden. 

Is dat zo? 

Wij zijn het enige dier dat eerst gaat eten en dan pas gaat bewegen (naar het werk of sporten). En ondertussen groeit het aantal mensen met een welvaartsziekte en heeft 50% van de volwassenen overgewicht, wat weer kan leiden tot suikerziekte type 2. Veel mensen voelen zich moe, hebben vage klachten, regelmatig darmklachten en slapen niet goed.

Hoe kan dat toch?

We zorgen niet goed voor onszelf. We eten van alles, de hele dag door, we zitten te veel en bewegen te weinig, leven te gejaagd. Onze levensstijl lijkt totaal niet op het leven van de jager-verzamelaar, maar ons lichaam is nog wel hetzelfde dat we van onze prehistorische voorouder hebben gekregen. En dit past dus niet.

Als we verkeerde brandstof in onze auto hebben getankt, zal de auto niet rijden en als we geen onderhoud laten verrichten, zal de auto het begeven. Nou dan kopen we toch gewoon een andere? Met ons lichaam doen we hetzelfde: tanken met bewerkte voeding veroorzaakt overgewicht, vermoeidheid en klachten en als het lichaam mankementen vertoont, gaan we naar een arts voor medicijnen of een operatie. Alleen een nieuw lichaam kopen, is onmogelijk. 

Als we iets verkeerd doen, kan ons lichaam zichzelf goed herstellen, maar dan moet je je lichaam wel goed verzorgen met gezonde voeding (niet uit een fabriek), goede slaap, ontspanning op zijn tijd, voldoende beweging en een juiste ademhaling. 

Hoe weet ik of ik het goed doe? Je doet het goed als je je fit en energiek voelt, een gezond gewicht hebt, zonder fysieke klachten. 

Als dit niet zo is, dan is er een grote kans dat er aspecten nodig zijn die aandacht behoeven. We zoeken samen met jou uit welke dit zijn en begeleiden jou in het versterken van je lichamelijk herstelvermogen.

Je lichaam zal je dankbaar zijn en hierop reageren met meer energie, een gezond gewicht en je fysieke klachten zullen herstellen!